duminică, 4 decembrie 2011

Regatul Unit al Marii Britanii, Țării Galilor și Irlandei de Nord VI


Religia

Creştinismul este religia cea mai mare de pe insulă și a fost încă din Evul Mediu timpuriu, deşi existenţa ei de pe insulă datează de la introducerea romană în antichitate şi a continuat până la începutul Insularul creştinism. Cea mai mare forma practicată în prezent Marea Britanie este anglicanismul (de asemenea cunoscut sub numele de Episcopalism în Scoţia), datând din secolul 16, religia în sine în ceea ce priveşte atât catolică şi reformată. Cap al Bisericii este monarhul a Regatului Unit, guvernatorul suprem. Ea are statut de biserica cu sediul în Anglia. Există peste 26 de milioane de adepți la anglicanism astăzi în Marea Britanie, deşi numărul de aderenţi activi (cei care participă în mod regulat slujbe) este de numai un milion. Practic a doua cel mai mare religie în Marea Britanie este ritul latin al Bisericii Romano-Catolice. Există peste 5 milioane de adepți in Marea Britanie de astăzi, 4,5 milioane în Anglia şi Ţara Galilor şi 750.000 în Scoţia, deşi mai puţin de un milion de catolici participă în mod regulat la  slujbe.
Biserica din Scoţia, o formă de protestantism cu un sistem prezbiterian de sistem politic ecleziastic, este a treia cea mai numeroasă religie de pe insulă, cu aproximativ 2,1 milioane de membri. Introdusă în Scoţia de către preotul John Knox, aceasta are statut de biserică naţională, în Scoţia.
Metodismul este a patra religie şi a reieșit din anglicanism prin John Wesley. Ea a câştigat popularitate în oraşele Lancashire şi Yorkshire, de asemenea, printre minerii din Cornwall. Biserica Prezbiteriană din Wales, care urmează metodismul calvinist, este cea mai mare în Ţara Galilor. Există şi alte minorităţi non-conformiste, cum ar fi baptişti, quakeri, Marea Biserica Reformată (o uniune de congregaţionalişti şi prezbiterieni), unitarieni şi mai mult. Patronul Marii Britanii a fost Saint Alban. El a fost primul martir creştin datând din perioada romano-britanică, condamnat la moarte pentru credinţa lui şi a fost sacrificat de zeii păgâni. În timpurile mai recente, unele au sugerat adoptarea Sfântului Aidan ca un alt patron al Marii Britanii. Originar din Irlanda, a lucrat în Iona și Riata Dal şi apoi Lindisfarne, unde a restaurat creştinismul la Northumbria.

Trei ţări componente ale Regatului Unit situate pe insulă au sfinţii patroni, Sfântul Gheorghe si Sfântul Andrei sunt reprezentați pe steagurile Angliei şi Scoţiei, respectiv. Aceste două steaguri sfinte combinate stau la baza pavilionului regal al Marii Britanii din 1604. Sfântul David este patronul spiritual al Ţării Galilor. Există mulți alți sfinţi britanici, unii dintre cei mai cunoscuți se numără; Cuthbert, Columba, Patrick, Margaret, Edward Mărturisitorul, Mungo, Thomas More, Petroc, Beda şi Thomas Becket.Numeroase religii necreştine sunt practicate în Marea Britanie. Iudaismul este  o minoritate pe insulă din 1070. Evreii au fost expulzaţi din Anglia în 1290 până la a li se permite să se întoarcă în 1656. Istoria lor în Scoţia este destul de obscură până la migraţiile de mai târziu în Lituania. Mai ales din 1950 religiile din fostele colonii au devenit tot mai frecvente, islamul este cea mai comună dintre acestea, cu aproximativ 1,5 milioane de adepti in Marea Britanie. Un total de mai mult de 1 milion de oameni practică fie hinduism, budism sau Sikhism, religiile introduse din India şi Asia de Sud-Est.
Notă.
Traducerile au fost efectuate de către elevii participanți la Project Britain and USA iar site-ul original este www.wikipedia.com/Uk. Așadar drepturile de autor revin www.wikipedia.com și www.projectbritainandusa.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu