duminică, 30 octombrie 2011

Sărbătoarea Halloween-ului la Liceul Sportiv(I)

E drept că noi suntem români...dar cine a spus ca nu ne plac englezii? Ne plac foarte tare și din cauza asta am hotărât să nu uităm să-i celebrăm și prin sărbătorile pe cale le au. Adică nu uităm să ținem cont de moștenirea noastră latină, însă mai introducem pe aici pe acolo și elemente romanice și germanice. Cum facem asta? Păi am decis să sărbătorim Halloween-ul, celebrat de către popoarele vorbitoare de limbă engleză dragi nouă pe 31 octombrie, în fiecare an
                   
PROVENIENȚĂ
Ei bine, noi știm că Halloween-ul nu exista practic la noi. Se regăsește puțin în sărbătoarea Sfântului Andrei (30 Noiembrie) sau în Sărbătoarea Morților (1 noiembrie), însă Halloween-ul e păgân și nu are legatură cu lumea spirituală. Provine, se pare din festivalul Celtic Samhain, pronunțat inițial Samuin (sow-in) care înseamnă ”finalul verii”.Irlandezii. scoțienii și galezii îl menționeză ca și pe un loc de întâlnire al personajelor supranaturale, însă nu există nicio dovadă ca ar fi avut vreo legătură cu lumea morților. Miturile irlandeze care îl menționează au fost scrise în sec. X și XI de către călugări irlandezi, așadar la mai bine de 200 de ani după ce biserica catolică au inaugurat All Saints Day și la 400 de  ani după ce Irlanda a devenit creștină. Se presupune că prima mențiune a numelui de Halloween e atestată în sec. XVI și reprezintă o variantă a numelui All-Hallows-Even(evening).
ACTIVITĂȚI DE HALLOWEEN
Trick or treat” sau ”ne dați ori nu ne dați” este o activitate obișnuită a copiilor, în ziua de Halloween. Copiii merg din casă în casă, costumați cu diverse costume și cer dulciuri sau chiar bani punând această întrebare. Cuvântul ”trick” face referire la ”threat” (amenințare) și însemnă că există posibilitatea(teoretică) ca micii ”monștri” să facă niscaiva stricăciuni caselor oamenilor dacă nu primesc ceea ce cer. Nouă, românilor ne reamintește de ziua de Crăciun când mergem la colindat cu familia și primim bunătăți și bani.
”Guising” este o altă activitate care include mersul din casă în casă, însă, de data aceasta copiii își câștigă dulciurile/ banii spunând povești de groază sau cântând cantece, recitând poezii. Totul se învârte în jurul cuvântului ”horror”.
”Jack-o-lanterns” sau „dovlecii sculptați”, ”bonfires”sau „focuri de tabără”, ”apple bobbing” sau „a prinde mere cu dinții” sunt doar câteva dintre tradițiile de Halloween care se respectă în orice tară vorbitoare de limbă engleză. ”Apple bobbing” e foarte distractiv și presupune introducerea merelor într-un vas cu apă și scoaterea lor cu dinții.
Costumele de Halloween sunt modelate, în mod tradițional după personaje supranaturale ca de exemplu monștri, fantome, vrăjitoare, demoni, însă în zilele noastre selecția costumelor s-a extins și include și personaje populare din ficțiune, celebrități, personaje arhetipale de genul prințeselor sau a cavalerilor.
TRADIȚII
Pentru că Halloween-ul e păgân trebuie să aibă și o doză de „păgânitate” prin tradițiile care s-au respectat in sec XIX-XX. Dintre acestea, două ne-au atras atenția pentru că apar ca și tradiții românești fără a fi legate de vreo sărbătoare (poate de Sfântul Andrei). E vorba de curățarea unui măr de coajă fără a rupe coaja și aruncarea acesteia peste umăr. Litera care se va forma(dacă nu se rupe coaja) va fi inițiala viitorului soț. Altă tradiție implică fetele necăsătorite. Acestea vor vedea fața viitorului soț dacă în noaptea de Halloween, la ora 12 vor merge în fața unei oglinzi împreună cu o lumânare.Superstiții, superstiții...dar, dacă nu va e frică, merită încercat!
Astăzi, în ziua de Halloween, televiziunile au programe speciale prin difuzarea de filme/seriale/desene animate de groază, iar cinematografele lansează noi filme de groază, profitând de atmosfera sărbătorii.
Iată că am aflat câteva lucruri interesante despre Halloween în postarea de astăzi. Urmează câteva postări despre felul în care noi am sărbătorit Halloween-ul la Liceul Sportiv,Alba Iulia! Stay Tuned!

! Informațiile au fost luate se pe site-ul Wikipedia și traduse în limba română de catre elevii participanți la proiectul ”PROJECT BRITAIN AND USA”. Așadar copyright-ul aparține atât site-ului mai sus menționat, cât și acestuia. Nu publicați aceste informații fără acordul adminstratorului acestui site!

vineri, 28 octombrie 2011

Calender for December, 2011

December 2011 Calendar

SunMonTueWedThuFriSat
    1
AIDS Awareness Day
23
4
67
Nat'l Pearl Harbor Remembrance Day
8910
Human Rights Day
11121314 151617
Wright Brothers Day 
Pan American Aviation Day
18
19
2021
Hanukkah Begins (begins sundown the eve before)Forefather's Day
First Day of Winter
22
23
  
24
25
Christmas Day *
26
Kwanzaa Begins  
Boxing Day
2728293031
New Year's Eve

Calender for November, 2011

November 2011 Calendar

SunMonTueWedThuFriSat


1
All Saints' Day
2
All Souls' Day
3 4 5
Guy Fawkes Day
6
Islamic
Eid al-Adha
Daylight Saving Time Ends
7 8 9
10 11
Veterans Day
*

Remembrance Day

Armistice Day
12
13 14 15
16 17 18 19
20 21 22 23 24
Thanksgiving Day
*
25 26
Islamic New Year
27 28 29 30
   

Project Britain and USA- rezultate anticipate

Rezultate anticipate (măsurabile) pe fiecare obiectiv specific
·         Editare, traducere si publicare pe blog a informațiilor referitoare la
  1. Obiceiuri și tradiții 2. Marea Britanie astăzi  3. Monarhia 4. Gastronomie 5. Istorie  6. Turism  7. Uk în fapte și cifre 9. Cultura populară (primii doi ani)
1. Obiceiuri și tradiții 2. USA azi 3. Istorie 4. Gastronomie 5. Turism 6. USA în fapte și cifre 7. Cultura populară 8. Statele Americii  9. Rasă și relații între sexe.
Identificare de parteneri pe www.etwinning.com, colț de lectură
·         Expoziție gastronomică, revistă culturală “Project Britain and USA”, colț de lectură
·         Zid cultural, expoziție culturală, concurs de fotografii,  colț de lectură
·         Grupuri de dezbatere/ discuții, filmarea unui film scurt intitulat British/ American History and Culture, colț de lectură
·         Colț de lectură în limba engleză,

Project Britain and USA-lista de activități

 Activitatea nr.  1
b. Titlul activităţii: Lansarea proiectului, și stabilirea grupurilor de lucru/a sarcinilor pentru prima parte a proiectului
c. Data/perioada de desfăşurare 1 octombrie 2011- 22 decembrie 2011
d. Participanti (elevi, cadre didactice, părinti, reprezentanti ai comunitătii etc)/: Elevii implicați în proiect, precum și cadre didactice colaboratoare (prof de istorie/ geografie)
e. Descrieţi pe scurt activitatea, în cel mult 5-10 rânduri : Se vor împărți elevii în grupuri de 6 și se propun tematicile care vor fi cercetate, editate și publicate pe blogul proiectului. Elevii responsabili de proiect realizează blogul, care va acoperi următoarele tematici  1. Welcome 2. Do you know? 3. Britain/USA Today 4. Calendars and holidays 5. Monarchy/Race and gender relations 6. Facts and figures 7. Customs and traditions 8. Food and Drinks 9. History 10. Daily Life 11. Tourism 12. London (Marea Britanie)/ States and cities in America.  Se accesează www.etwinning.com și se găsesc partenerii, elevi de aceeași vârstă de la o școală din Marea Britanie.  Elevii lucrează pe grupe și caută informații despre Marea Britanie, ghidați de colegii lor englezi, informații care vor fi postate pe blog. Elevii sărbătoresc Halloween-ul și Thanksgiving, precum și Crăciunul prin pregătirea unei mese tradiționale. Se trimit vederi virtuale cu aceste ocazii și se împărtășesc impresii. De Crăciun la Colțul de Lectură elevii proiectului citesc povești/ piese de teatru în limba engleză celor mici.
f. Beneficiari: elevii participanti, cadre didactice ale școlii si comunitatea locala.
                             g. Modalităţi de evaluare: postări pe Blog, expoziție culinară (Crăciun).
                             a. Activitatea nr. 2- obiectivul nr 2.
b. Titlul activitatii:  A Cutural Wall of Friendship
c. Data/perioada de desfasurare: ianuarie- iunie 2012
d. Participanti: elevi, cadre didactice din scoala organizatoare.
e. Descrieti pe scurt activitatea, in cel mult 5-10 randuri:  Elevii continuă cercetarea legată de Marea Britanie și publică pe blog tematicile 5, 6, 7 și 8 (vezi mai sus), întregind în același timp și primele 4 cu informații noi, aflate în urma discuțiilor cu colegii englezi. În urma acestor schimburi culturale virtuale și a cercetării lor personale, elevii vor crea un Zid Cultural al Prieteniei care va contine informații și poze/vederi autentice despre primele 8 tematici abordate pe blog.  Elevii propun formatul revistei culturale Project Britain și se caută sponsori. La Colțul de Lectură elevii din proiect abordează lecturi interactive acompaniate de imagini având ca teme primele 8 tematici ale blogului.
               f. Beneficiari: elevii si cadrele didactice implicate.
               g.  Modalitati de evaluare:  Expoziție, zidul cultural al prieteniei, colț al lecturii.
               a. Activitatea nr. 3- obiectivul nr.3
               b. Titlul activitatii: Project Britain
               c. Data/ perioada de desfasurare: septembrie2012- iunie 2013
               d. Participanti: elevii si cadrele didactice implicate.
               e. Descrieti pe scurt activitatea, in cel mult 5-10 randuri: Elevii definitivează formatul revistei Project Britain și se trece la crearea articolelor și la publicarea revistei. Se definitiveaza ultimele tematici ale Project Britain și se publică pe blog. Se organizează o petrecere tipic  englezească, cu meniu și băuturi specifice la finalul a 2 ani de proiect. Elevii filmează un scurt metraj intitulat British History and Culture, incluzând informații prezentate succint despre cultura și civilizația britanică.  În cadrul Colțului de Lectură se abordează literatura engleză contemporană acompaniată de vizionări ale ecranizărilor.
                f. Beneficiari: Elevii si cadrele didactice implicate, comunitatea locala.
               g. Modalitati de evaluare: Revista Project Britain, Colțul de lectură, scurt metraj.                               
              a. Activitatea nr. 4- obiectivul nr.4
               b. Titlul activitatii: Project USA
               c. Data/ perioada de desfasurare: septembrie2013- iunie 2014
               d. Participanti: elevii si cadrele didactice implicate.
               e. Descrieti pe scurt activitatea, in cel mult 5-10 randuri: Elevii caută informații despre primele 6 tematici ale blogului, propuse la activitatea 1 și le postează pe blog.  Se organizează
                            f. Beneficiari: Elevii si cadrele didactice implicate, comunitatea locala.
               g. Modalitati de evaluare: Revista Project Britain, Colțul de lectură, scurt metraj.  
a. Activitatea nr. 4- obiectivul nr.4
               b. Titlul activitatii: Project USA
               c. Data/ perioada de desfasurare: septembrie2013- iunie 2014
               d. Participanti: elevii si cadrele didactice implicate.
               e. Descrieti pe scurt activitatea, in cel mult 5-10 randuri: Elevii caută informații despre primele 6 tematici ale blogului, propuse la activitatea 1 și le postează pe blog.  Se organizează
                            f. Beneficiari: Elevii si cadrele didactice implicate, comunitatea locala.
               g. Modalitati de evaluare: Revista Project Britain, Colțul de lectură, scurt metraj